AMSTERDAM - De Playstationdivisie van Sony verwacht aan het einde van het financiële jaar 2009 in maart een nettoverlies te noteren van 30 miljard yen (258 miljoen euro).

Dit heeft het Japanse bedrijf bekendgemaakt. Sony zei dat het totale verlies van het bedrijf dit financiële jaar zal uitdraaien op 150 miljard yen (1,29 miljard euro). De helft van dit verlies is volgens Sony te wijten aan tegenvallende verkoopcijfers van haar producten.

Vorig jaar wist Sony in maart nog een winst te noteren van 369 miljard yen, maar het bedrijf zegt nu zeer hard geraakt te zijn door de economische crisis en de sterke positie van de Japanse munt.

Het verlies dat Sony nu verwacht staat in groot contrast met de 150 miljard yen winst, die het in oktober 2008 nog voorspelde.

Blu-ray

Sony heeft op de consolemarkt veel moeite om te concurreren met de Xbox 360 van Microsoft en Nintendo's Wii. Die twee spelcomputers zijn veel goedkoper dan de Playstation 3.

De hoge prijs is onder meer te wijten aan de ingebouwde Blu-rayspeler. Consumenten lijken echter niet echt warm te lopen voor de opvolger van de huidige dvd, of kopen het apparaat liever in een goedkopere, losse editie.

Ontslagen

Sony heeft maatregelen aangekondigd om uit de rode cijfers te raken. Zo zal er onder andere een grote herstructurering plaatsvinden bij de elektronica-afdelingen, iets dat wel eens zou kunnen leiden tot een groot aantal ontslagen binnen het bedrijf.

Volgens de Japanse krant Nikkei Daily zou topman Howard Stringer van Sony op zeer korte termijn tweeduizend werknemers op straat willen zetten.