Steeds meer burgers ge-sms't bij hartstilstand

SON - In steeds meer regio's worden gewone burgers per sms gealarmeerd als iemand een hartstilstand heeft gekregen.

Zij wonen of werken in de buurt en kunnen vaak sneller dan een ziekenwagen ter plaatse zijn om te reanimeren en defibrilleren.

Directeur Jan Smale van het bedrijf Vivon bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Zijn onderneming levert defibrillatoren, waarmee schokken worden toegediend, en beheert de website (www.aed-alert.nl). Op die site kunnen de vrijwilligers zich opgeven.

Vrijwilligers

In acht van de 25 meldkamers van 112 worden behalve de ambulance ook burgers gewaarschuwd via een paar simpele muisklikken.

De vrijwilligers dienen wel een reanimatiecertificaat te hebben, dat ze bijvoorbeeld hebben behaald op een EHBO-cursus.

Het systeem is al gekoppeld aan de meldkamers van Den Bosch, Tilburg, Maastricht, Venlo, Nijmegen, Arnhem, Alkmaar en Hengelo.

Proef

Het afgelopen voorjaar begon een proef in de veiligheidsregio Twente (Hengelo). Tot 1 januari ging daar 104 keer een sms-waarschuwing uit.

In 23 gevallen verleenden opgeroepen burgers zodanig hulp dat de patiënt mede met inzet van de ambulancemedewerkers levend in de ziekenwagen belandde.

Enthousiast

''Wij zijn hier erg enthousiast over. Een prachtig resultaat'', aldus Wim van der Worp van Ambulance Oost.

In totaal stuurde zijn regio 104 keer een sms uit. In Twente doen inmiddels circa tweeduizend vrijwilligers mee.

Defibrillatoren

Bij een hartstilstand is snelle hulp cruciaal. Op steeds meer publieke plaatsen zijn defibrillatoren, ook wel AED's genaamd, beschikbaar. Van Worp ziet graag nog meer vrijwilligers komen, maar ook meer defibrillatoren.

Tip de redactie