LONDEN - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft is in navolging van rivaal Apple Computer begonnen met het verkopen van muziek via internet. Europese pc-gebruikers kunnen liedjes downloaden voor 99 eurocent per stuk, zo heeft Microsoft donderdag bekendgemaakt.

Om de muziek op te kunnen halen heeft de klant de nieuwste versie van Media Player nodig. Deze software ligt onder vuur van de Europese Commissie, omdat die is vastgeklonken aan het Microsoft-besturingssysteem Windows. Mogelijk wordt Microsoft gedwongen de software los te koppelen, waardoor consumenten er niet meer vanzelfsprekend over beschikken.

Er is in de nieuwe Microsoft-dienst keuze uit 200.000 songs, variërend van Coldplay tot Elvis. Het concern heeft voor de muziekdienst een alliantie gesloten met het Britse OD2. Zanger Peter Gabriel heeft aan de wieg gestaan van dit bedrijf.

OD2 is het enige bedrijf in Europa dat onder licentie liedjes van de vijf grootste muziekconcerns in een catalogus beheert en verkoopt. Deze catalogus is inmiddels beschikbaar gesteld aan internetbedrijven als Tiscali en Microsofts MSN.

Microsoft zegt nu de eerste te zijn die liedjes voor minder dan euro verkoopt. De prijs is in lijn met de 99 dollarcent die Apple vraagt voor het downloaden van een liedje. De Apple-dienstverlening is echter nog niet in Europa beschikbaar.

Apple lanceerde in april iTunes. Vorige maand maakte de computerfabrikant bekend dat sindsdien 6,5 miljoen liedjes zijn opgehaald. De software van iTunes is toegesneden op Apple-producten als de Macintosh-computer en de draagbare mp3-speler iPod.