Witte Huis op zoek naar miljoenen verdwenen e-mails

AMSTERDAM - Stafmedewerkers van het Witte Huis zijn naarstig op zoek naar miljoenen e-mails die kwijt zijn. Het gaat om berichten die verzonden zijn tussen maart 2003, het begin van de oorlog in Irak, en oktober 2005.

Dat meldt de IT-website Zdnet.

George Bush draagt op 20 januari zijn Oval Office over aan Barack Obama en dan moet de administratie in het Witte Huis op orde zijn. Om de ontbrekende data op te sporen worden alle dragers van digitale media in het presidentiële onderkomen van onder tot boven doorgelicht.

Een rechter heeft daartoe opdracht gegeven. Het gerechtelijk bevel volgt op een aanklacht uit september 2007 van het National Security Archive, een onderzoeksinstituut dat de berichten wil bewaren.

Deadline

“Er is niet zoiets als een deadline om deze situatie op te helderen”, legt Tom Blandon, hoofd van de organisatie, uit. “Binnen zes dagen is de Bush-regering weg, en zonder dit bevel kan het zijn dat de gegevens mee vertrekken.”

Volgens de Washington Post zijn inmiddels veertien miljoen mails weer boven water, al kostte het wel tien miljoen dollar om die te vinden. Hoeveel mails er nog ontbreken is niet bekend.

Tip de redactie