AMSTERDAM - GeenStijl.nl wil via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) inzage krijgen in de stemcijfers voor het Tv-Moment van het Jaar. Het weblog beschuldigt de VARA ervan te hebben gesjoemeld met de cijfers.

Een fragment uit de tv-show van Paul de Leeuw won de verkiezing zaterdag.

Geenstijl zegt een vertrouwelijk document in het bezit te hebben waaruit zou blijken dat het interview van Geenstijl met minister Ella Vogelaar veruit favoriet was.

Het weblog hoopt via de Wob de definitieve cijfers te verkrijgen om dit te staven.

De VARA blijft intussen achter de eerder gepresenteerde feiten staan, zo blijkt uit een verklaring.

Feestje

''Geenstijl viert een eigen feestje door zijn fragment met een zelfgefabriceerd lijstje tot winnaar uit te roepen. We gunnen Geenstijl zijn eigen feestje, maar feliciteren Paul de Leeuw als terechte winnaar van Het Tv-Moment van het Jaar.''

Volgens Wob-specialist Roger Vleugels valt de VARA als omroepvereniging niet onder de Wet openbaarheid van bestuur. ''Het is geen bestuursorgaan, dat geldt voor alle publieke omroepen en ook voor de NOS.''

Opdrachtgever

Alleen in het geval dat de Nederlandse Publieke Omroep een soort van opdrachtgever voor het programma was, komt de Wob in beeld.

De NPO valt volgens Vleugels namelijk wel deels onder de wet, als het gaat om ''activiteiten die de NPO doet in directe relatie tot de overheid, zoals de verdeling van omroepgelden en de bewaking van de pluriformiteit''.