AMSTERDAM - Een tiener uit de Amerikaanse staat Ohio gaat mogelijk levenslang de gevangenis in vanwege de moord op zijn moeder en een poging daartoe op zijn vader. Hij beschoot zijn ouders na een conflict over zijn gamegedrag.

Dat meldt Associated Press. De destijds 16-jarige jongen was volgens zijn advocaat verslaafd aan het computerspel Halo 3, dat hij het grootste deel van de dag onafgebroken speelde. Zijn ouders waren het daar niet mee eens, en wilden het verbieden.

In oktober 2007 was Daniel Petric de discussies beu. Hij pakte het pistool van zijn vader en schoot op zijn beide ouders. Zijn moeder overleefde de aanslag niet, zijn vader raakte zwaargewond. Petric vluchtte daarop in de auto van het gezin. Hij werd korte tijd later aangehouden, met Halo 3 op de passagiersstoel.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens Petric' verdediging kan de jongeman niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. Zijn gameverslaving is een psychische aandoening die hem ontoerekeningsvatbaar maakte, aldus de advocaat. Hij zou zich onvoldoende hebben gerealiseerd dat zijn ouders - anders dan de vijanden op het beeldscherm van zijn Xbox - na de aanslag niet meer tot leven zouden komen.

Ook Petric' vader, die dominee is, hoopte op vrijspraak. Hij zegt zijn zoon te hebben vergeven.

Levenslang

De rechter erkende dat Petric met psychische problemen kampte, maar vond dat onvoldoende om hem niet te veroordelen. Hij werd daarom schuldig verklaard aan moord en poging daartoe. Het is nog niet bekend wanneer de rechter de strafmaat bepaalt. Petric kan levenslang de gevangenis indraaien.