ROTTERDAM - Twee weken voor de definitieve afschaffing van de strippenkaart in de Rotterdamse metro, gebruikt ongeveer 35 procent van de reizigers de ov-chipkaart. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van vervoerder RET.

In december lag dat percentage ook rond de 35. In januari krijgen Rotterdamse studenten een jaarkaart met ov-chipkaart.

Volgens de RET komt het aantal reizigers dat de ov-chipkaart gebruikt op 55 procent.

''We merken dat steeds meer mensen een kaart aanvragen. Maar voor wat het betreft het gebruik moeten we nog wel een slag maken. We zijn er echter nog gerust op dat dat gaat gebeuren'', aldus een woordvoerster.

Vergeten

Zeker 220.000 reizigers in Rotterdam zijn het afgelopen jaar vergeten uit te checken bij hun rit met de ov-chipkaart. Hierdoor betaalden zij teveel voor hun reis. De helft van hen heeft geld teruggevraagd.

Dat blijkt uit nog vertrouwelijke cijfers die in handen zijn van het ANP. De RET heeft dinsdag de cijfers naar staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) gestuurd.

Spoeddebat

GroenLinks heeft daarom voor donderdag een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd. De partij wil verder dat openbaarvervoerbedrijf RET het systeem aanpast en dat de metro niet op 29 januari overgaat op het nieuwe vervoersbewijs. ''Ik wil dat die datum opnieuw wordt uitgesteld'', zei raadslid Arno Bonte dinsdag.

Hij houdt al langere tijd een klachtensite bij over de chipkaart. ''Dit probleem staat al vanaf het begin bovenaan.'' 

CDA

Het CDA in de Tweede Kamer wil doorgaan met de proef om de ov-chipkaart in de Rotterdamse metro vanaf eind januari nog als enige vervoersbewijs toe te laten. Maar een verdere 'uitrol' is niet vanzelfsprekend.

''De proef is de beste manier om fouten eruit te halen. Maar als er nog een heleboel mis is, dan denk ik niet dat de staatssecretaris en anders de Tweede Kamer de strippenkaart in Amsterdam uitzet, voordat de problemen zijn opgelost'', reageerde dinsdag CDA-Kamerlid Jan Mastwijk.

Afgeschreven

Bij het instappen wordt een starttarief van 4 euro berekend. Wanneer in tram, metro of bus niet goed wordt uitgecheckt, wordt dit bedrag van de kaart afgeschreven. Zeker 100.000 mensen tekenden protest aan en hebben van vervoerder RET 2 euro teruggekregen.

Vooral bij de bus en de tram ging het mis. Het uitchecken bij de metro vormt minder een probleem. Vorig jaar reisden in Rotterdam 24 miljoen mensen met het openbaar vervoer.

Starttarief

Bij het instappen wordt een starttarief van 4 euro berekend. Als bijvoorbeeld een reis een ritprijs van 2,30 euro heeft, krijgt de reiziger bij het uitchecken 1,70 euro terug. Als reizigers vergeten uit te checken, moeten ze aantonen dat het bedrag ten onrechte is afgeschreven.