AMSTERDAM - Twee zoekopdrachten uitvoeren op Google kost net zo veel energie als het koken van water voor een kop thee. Beide acties leveren 7 gram koolstofdioxide op.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse universiteit Harvard.

Google laat in een verklaring weten het probleem serieus te nemen en dat het energiegebruik per Google-zoekopdracht 'minimaal' is.

Ook geeft het bedrijf op zijn website aan dat 'één kilometer autorijden gelijk staat aan 1.000 google-zoekopdrachten'.

Broeikasgassen

Uit een ander recent onderzoek blijkt dat de wereldwijde IT-sector bij elkaar net zoveel broeikasgassen produceert als alle luchtvaartmaatschappijen bij elkaar.

Het energieverbruik komt vooral door het gebruik van de computer en de grote datacentra die Google over de hele wereld heeft staan om alle opdrachten te verwerken.

Per dag worden ongeveer 200 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd op internet.

Geheimzinnig

Google zegt de meest efficiente datacentra in de wereld te hebben. De zoekgigant doet erg geheimzinnig over de locatie van deze centra. Ook doet het bedrijf geen uitspraken over de grootte van hun zogeheten ecologische voetafdruk.

"In de tijd die nodig is voor een zoekopdracht via Google verbruikt de pc waarom die actie wordt uitgevoerd meer stroom dan onze datacentra", zo meldt een woordvoerder van Google.

Blackle

Eerder werd al eens uitgerekend dat wereldwijd 8,3 megawatt uur bespaard zou kunnen worden als de homepage van Google zwart zou zijn in plaats van wit.

De site Blackle.com werd daarop in het leven geroepen, een zoekmachine die gebruik maakt van Google, maar waarvan de achtergrondkleur zwart is.