PEKING - MSN moet direct de Chinese internetpagina's opschonen anders wordt de site afgesloten. Vooral in het videogedeelte en op de communities is veel materiaal te vinden dat de Chinese overheid niet op het web wil hebben. Dat meldde het Chinees staatspersbureau Xinhua vrijdag.

De Chinese overheid heeft de site samen met dertien anderen op een zwarte lijst gezet omdat ''porno en andere vulgariteiten'' verspreid worden. Eerder kwam al een lijst met negentien overtreders naar buiten. Daarop stonden onder meer de Chinese internetzoekmachine Baidu en Google.

Beide bedrijven boden hun excuses aan en beloofden hun pagina's op te schonen. Google heeft volgens de Chinese internetpolitie veel werk verzet, ''maar meer werk moet nog worden gedaan''. Baidu, de grootste zoekmachine in de Volksrepubliek, heeft niet adequaat gereageerd, concludeerde de overheid. Beide sites worden gesloten als de overheid ontevreden over ze is.

Jongeren

In China gebruiken 300 miljoen mensen het internet. Vooral jongeren zijn actief op het web. De overheid vreest dat het internet kan leiden tot massale demonstraties en protesten en houdt de sites dus nauwlettend in de gaten.

De internetpolitie blokkeert websites die de regels overtreden en verwijderen binnen enkele minuten ongepaste reacties van internetgebruikers.

Tot nu toe waren er relatief weinig problemen met grote bedrijven, zoals Google en Baidu, omdat die zichzelf censureerden. Zo levert zoeken naar de verboden beweging Falun Gong niets op. De bedrijven hopen door hun zelfcensuur hun toegang tot de enorme Chinese markt te behouden.