AMSTERDAM - De exacte lanceerdatum staat nog niet vast, maar de eerste 'Google-telefoon' komt binnenkort naar Nederland.

Donderdag presenteerde telecombedrijf T-Mobile de 'T-Mobile G1' aan de Nederlandse pers. Het toestel maakt gebruik van Android, het besturingssysteem van Google.

De G1 heeft een aantal overeenkomsten met de populaire iPhone, de smartphone van Apple, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Beide apparaten hebben een aanraakscherm, maar de G1 heeft daarnaast ook een toetsenbord, zoals de meeste Blackberry's van Research in Motion ook hebben.

Een vaak gehoorde klacht over de G1 is de korte batterijduur. Bovendien is de iPhone 3G van Apple wat slanker en ziet er wat gelikter uit.

Android

Voordeel van de G1 is dat het gebruikmaakt van een open source-besturingssysteem, namelijk Android van Google. Dit houdt in dat de broncode is vrijgegeven voor ontwikkelaars. Nieuwe versies van het besturingssysteem zijn gratis toegankelijk voor gebruikers.

Voor ontwikkelaars van applicaties kan de openheid van Google ook een voordeel hebben. Dat zegt Alexander Muse, ontwikkelaar van de in de Verenigde Staten populaire applicatie ShopSavvy.

Met deze toepassing kunnen gebruikers, met behulp van de camera op hun mobiel, streepjescodes in de winkel scannen. Vervolgens kunnen ze zien of het product ergens op internet goedkoper wordt aangeboden.

Muse bood de applicatie in eerste instantie aan Apple aan, maar deze keurde hem om onduidelijke redenen af. In de Verenigde Staten is het inmiddels de op één na populairste applicatie op de G1, na een applicatie van het weer. In Nederland is `ShopSavvy' vanaf 15 januari verkrijgbaar.

Uitdaging

Inmiddels heeft Apple toch interesse in de applicatie getoond en wordt die begin dit jaar ook voor de iPhone gelanceerd. ''Maar de camera van de iPhone is er iets minder geschikt voor'', zegt Muse.

Hij zegt dat het voor ontwikkelaars wel ''een uitdaging'' is om applicaties voor Android van Google te ontwikkelen, omdat ze op allerlei soorten telefoons moeten kunnen worden afgespeeld.