AMSTERDAM - Een man heeft een klacht ingediend bij politie en justitie in Amsterdam. Die zouden ten onrechte een foto en signalement van hem op een website over gezochte overvallers hebben gezet.

Ook heeft hij de Nationale Ombudsman gevraagd een oordeel over de kwestie te vellen. Zijn advocaat Bart van Tuinen bevestigde woensdag een bericht hierover in Het Parool.

Toen de man eind oktober in een supermarkt in Uithoorn was, dacht het personeel dat hij een overval aan het voorbereiden was. Zo zou hij beveiligingscamera's hebben gefilmd. De autoriteiten zetten hem vervolgens op www.overvallersgezocht.nl.

Niet pluis

Van Tuinen stelt echter dat zijn cliënt gewoon boodschappen aan het doen was. De raadsman heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om videobeelden waarop te zien is dat de man iets doet wat niet pluis is, maar die heeft hij niet gekregen.

Een overval heeft ook nooit plaatsgevonden. ,Hij kan ook moeilijk aantonen dat hij niks van plan was'', aldus de advocaat.

De informatie is inmiddels van de website verwijderd, maar die zal volgens Van Tuinen nog lang op internet terug te vinden zijn.

Stempel

,,Dit stempel zal aan mijn cliënt blijven plakken. Dat kan jij en ik ook overkomen. Dit is een heel gevaarlijke tendens.''

Een woordvoerder van justitie laat in een reactie weten dat het op de website plaatsen van de gegevens gerechtvaardigd was. Er waren aanwijzingen dat de mannen een overval aan het voorbereiden waren.