AMSTERDAM - De website waarop de Amsterdamse politie foto's en gegevens van vrij rondlopende veroordeelden plaatst heeft 21 tips opgeleverd, waarvan een aantal 'zeer waardevol'.

Dat meldt de politie Amsterdam-Amstelland woensdag, die hoopt op meer aanhoudingen. Tot dusver is de site 133 duizend keer bezocht en zijn twee voortvluchtige boeven ingerekend.

Maandag werd de eerste veroordeelde opgepakt, dinsdag de tweede. Deze man moet nog 94 dagen celstraf uitzitten. Op de eerste dag had de site volgens korpschef Bernard Welten zestigduizend hits uit 108 landen. Op de site werden 42 voortvluchtigen geplaatst, van wie elf met een actuele foto.

Verstek

In de regio Amsterdam lopen ongeveer zeventienhonderd mensen rond die nog een straf moeten uitzitten, bijvoorbeeld mensen die bij verstek zijn veroordeeld voor delicten waar maximaal acht jaar celstraf op staat. Landelijk zou het gaan om vijftigduizend personen.

Onterecht

Volgens advocaat Peter Plasman staat een aantal mensen ten onrechte op de site. Hij leverde dinsdagavond forse kritiek op het initiatief in het tv-programma Pauw en Witteman. Zo zou er iemand opstaan die alleen nog een taakstraf moet uitvoeren en al in het buitenland in de bak zit. Ook zou een cliënt van hem die zijn straf voor een delict uit 1993 nog niet heeft uitgezeten op de site zijn gezet. Plasman vindt dat justitie gewoon een brief had moeten sturen.