AMSTERDAM - Muziek in Apples online winkel iTunes is niet langer voorzien van de omstreden kopieerbeveiliging DRM. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Geen iPhone Nano, geen nieuw besturingssysteem, geen minilaptop en geen Steve Jobs. De laatste traditionele productpresentatie van Apple op handelsbeurs Macworld in San Francisco trok vooral aandacht met wat er ontbrak.

Toch deed vicepresident Phil Schiller van de marketingdivisie van het bedrijf tenminste één langverwachte aankondiging: liedjes in Apples online muziekwinkel iTunes worden niet langer beveiligd tegen kopiëren.

Flexibiliteit

Tot dusverre was dat alleen het geval bij muziek uit de catalogus van EMI en een groot aantal kleine, onafhankelijke labels. De andere drie grote platenmaatschappijen, Warner, Universal en Sony BMG, weigerden mee te werken aan de verkoop van onbeveiligde nummers.

De drie eisten dat Apple eerst meer flexibiliteit mogelijk maakte in de prijsstelling in iTunes, waar alle liedjes 99 cent kostten. Apple is aan die wens tegemoet gekomen: voortaan kunnen de prijzen variëren van 69 cent tot 1,29.

Marktleider

Apple begint direct met het verwijderen van de beveiliging, die bij consumenten zeer impopulair is. Vanaf nu zijn acht miljoen onbeveiligde liedjes te koop. De resterende twee miljoen moet dit kwartaal nog aangepast worden.

Met de ingreep kan marktleider Apple mogelijk meer afstand nemen van concurrenten als Amazon en Wal-Mart, die in de Verenigde Staten al langer onbeveiligde muziek van de grote vier labels verkopen.

iLife

Naast de veranderingen in iTunes presenteerde Schiller op de beurs nieuwe versies van enkele softwarepakketten. Zo toonde hij iLife '09, een bundel van multimediaprogramma's voor het beheren en bewerken van foto's, video's en muziek.

De nieuwe versie stelt gebruikers in staat om hun foto's te posten op fotosite Flickr, en beschikt over technologie die gezichten van mensen kan herkennen. Ook is Google Maps geïntegreerd, zodat het mogelijk is om op een kaart aan te geven waar een kiekje is geschoten.

iWork

Ook iWork, een pakket met kantoorapplicaties, krijgt een update. De software is nu uitgebreid met een online dienst, waar gebruikers hun documenten kunnen opslaan en delen met bijvoorbeeld collega's. Online bewerken, zoals met bijvoorbeeld Google Docs, is niet mogelijk.

Macbook Pro

Daarnaast toonde Schiller een nieuw model van schootcomputer Macbook Pro. De nieuwe versie heeft een groot beeldscherm van 17 inch, en is voorzien van een batterij die volgens Apple drie keer zo lang meegaat als andere laptopaccu's. Daar staat tegenover dat de batterij is geïntegreerd in de computer, en dus niet gemakkelijk kan worden vervangen.

Steve Jobs

Schiller verving maandag Apple-topman Steve Jobs, die om gezondheidsredenen de traditionele presentatie op Macworld liet schieten. Jobs maakte maandag bekend te lijden aan een hormonale stoornis die voor extreem gewichtsverlies zorgt. Daarmee maakte hij een einde aan geruchten dat een tumor waaraan hij in 2004 werd geopereerd, zou zijn teruggekeerd.

Voor Apple was de presentatie de laatste op Macworld. Het bedrijf is op volgende edities niet langer aanwezig. Apple zegt voldoende kanalen te hebben het publiek rechtstreeks te bereiken.