AMSTERDAM - Apple heeft een akkoord bereikt met platenmaatschappijen Warner, Universal en Sony BMG over de verkoop van onbeveiligde liedjes via zijn muziekwinkel iTunes. Dat meldt althans een doorgaans goed geïnformeerde technologiesite.

Volgens CNet zou Apple in ruil voor het schrappen van het omstreden 'digitaal rechtenbeheer' (DRM) hebben toegezegd meer flexibiliteit toe te staan in de prijzen in de winkel. Tot nu toe kosten alle losse liedjes 99 cent. De platenmaatschappijen azen al langer op de mogelijkheid om van die prijs af te wijken.

DRM

DRM, een technologie die moet verhinderen dat gebruikers muziek kopiëren en verder verspreiden, is impopulair onder consumenten. Vaak legt de beveiliging kopers veel beperkingen op: zo is muziek doorgaans niet op alle apparatuur te beluisteren, en kunnen liedjes onbruikbaar worden als de verkopende partij failliet gaat. Volgens critici hebben klanten de muziek feitelijk niet gekocht, maar gehuurd.

Apple schrapte al geruime tijd geleden de beveiliging op een deel van zijn aanbod. Muziek uit de catalogus van EMI is, net als die van veel kleine onafhankelijke labels, is al vrij van DRM.

Amazon

Als het verhaal van CNet klopt, verkoopt Apple straks onbeveiligde muziek van alle grote platenlabels. Voor Apple is zo'n deal belangrijk, omdat steeds meer andere online muziekwinkels, zoals Amazon en Wal-Mart, al vergelijkbare afspraken hebben gemaakt met de vier grote platenmaatschappijen.

Mogelijk maakt het bedrijf het akkoord dinsdagavond (Nederlandse tijd) officieel bekend. Dan houdt vicepresident Phil Schiller van Apples internationale marketingafdeling een presentatie op handelsbeurs Macworld in San Francisco. Hij vervangt daar topman Steve Jobs, die kampt met gezondheidsklachten.