AMSTERDAM - Microblogdienst Twitter is opnieuw doelwit geworden van hackers. Die wisten zich toegang te verschaffen tot de accounts zeker 33 prominente gebruikers, onder wie de aankomende Amerikaanse president Barack Obama.

Twitter is een website waar gebruikers elkaar via korte updates op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten. De berichtjes kunnen ook worden geplaatst of gelezen met speciale software, per sms of met een mobiele telefoon.

Op de Twitterpagina's van getroffen gebruikers postten de hackers obsceniteiten of links naar onder meer porno- en spamwebsites. Naast Obama waren onder andere Britney Spears, Facebook en bekende Amerikaanse tv-persoonlijkheden het slachtoffer.

Volgens het bedrijf wisten de daders gebruik te maken van een functie die medewerkers van Twitter gebruiken om verloren wachtwoorden van gebruikers te herstellen. Die functie is inmiddels uitgeschakeld.

Phishing

Afgelopen weekeinde was Twitter ook al het doelwit van cybercriminelen. Die trachtten toen Twitteraars te verleiden hun gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren op een vervalste inlogpagina.

De bij die zogenoemde phishingcampagne onderschepte gegevens werden vervolgens misbruikt om spamlinks te verspreiden via de accounts van getroffen gebruikers.

Webdiensten

Dat Twitter ineens volop in de belangstelling van cybercriminelen staat, past in de trend dat die hun werkterrein meer en meer verleggen naar zogenoemde 'sociale webdiensten', zoals ook vriendensites Facebook en MySpace.

Dergelijke sites zijn aantrekkelijk omdat gebruikers er vaak veel waardevolle persoonlijke informatie achterlaten. Ook gebruiken veel internetters hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites, zodat kwaadwillenden direct toegang kunnen krijgen tot andere online diensten.

Bovendien wordt de traditionele e-mailspam steeds minder effectief, door strengere regelgeving en steeds betere filters.