AMSTERDAM - Apple-topman Steven Jobs kampt met een hormoonstoring die zorgt voor groot gewichtsverlies. Hij ligt echter niet op sterven, laat hij weten.

Over de gezondheid van Jobs wordt de laatste maanden flink gespeculeerd, omdat hij tijdens publieke optredens sterk vermagerd leek. Ook maakte hij onlangs bekend afwezig te zijn op de handelsbeurs Macworld, die deze week in San Francisco wordt gehouden. Traditioneel houdt Jobs daar een toespraak waarin hij doorgaans nieuwe producten en diensten presenteert.

Tumor

Jobs werd in 2004 met succes geopereerd aan een tumor in zijn alvleesklier. Zijn afnemende gewicht en zijn afwezigheid op Macworld leidden tot geruchten dat de ziekte zou zijn teruggekeerd, en dat Jobs zijn functie bij Apple op korte termijn zou willen neerleggen.

Dat gerucht zorgde eind december voor een flinke waardedaling van het Apple-aandeel. Beleggers dichten Jobs een belangrijke rol toe binnen het bedrijf, en vrezen zijn vertrek. Toen financieel persbureau Bloomberg eerder in 2008 abuisievelijk Jobs' dood meldde, leidde dat ook tot een flinke koersdaling.

Onderzoek

Met een open brief op de website van Apple wil Jobs aan de geruchten een einde maken. Hij schrijft dat uit onderzoek is gebleken dat hij lijdt aan een hormoonstoring, waardoor hij sterk is afgevallen. De aandoening is eenvoudig te behandelen, meldt Jobs.

In een begeleidende verklaring van de Apple-directie weerspreekt het bedrijf geruchten dat Jobs zou willen opstappen.