AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft een website gelanceerd met daarop foto's en gegevens van veroordeelde criminelen die vrij rondlopen.

Het is de bedoeling dat burgers op de site kijken en met tips de boeven helpen opsporen. Dat zei korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Welten maakte in december bekend dat in de hoofdstad en omgeving 1700 criminelen rondlopen die eigenlijk in de gevangenis thuishoren, maar onvindbaar zijn voor de autoriteiten. Hij kondigde de website toen al aan, nu is die daadwerkelijk in de lucht. Het gaat om een proef, die bij succes in de rest van het land navolging krijgt.

Ernstige delicten

De politie mag overigens niet iedere gezochte boef op de internetpagina plaatsen. Zo moet de crimineel zijn veroordeeld voor een misdrijf waarop een straf staat van minstens acht jaar. Het gaat hier om ernstige delicten als doodslag, straatroof of verkrachting.

Ook is het nodig dat de veroordeelde nog minimaal negentig dagen cel moet uitzitten. Verder moet de politie al op andere manieren hebben geprobeerd iemand op te sporen.

Begin

In totaal staan momenteel 42 gesignaleerden op de site. ''U zult begrijpen dat dat wat mij betreft slechts een begin is. Het aantal zal de komende tijd fors moeten worden uitgebreid'', aldus Welten.

Het is volgens de korpschef niet de bedoeling dat burgers de boeven zelf gaan aanhouden. Dat mag volgens de wet niet en het gaat bovendien om behoorlijk zware jongens. Mensen krijgen vooralsnog geen beloning voor goede tips, maar Welten zei dat dat in de toekomst misschien wel gaat gebeuren.