AMSTERDAM - Hackers zijn er in geslaagd de zogenoemde simlock van de iPhone 3G te kraken. Daardoor kan het toestel ook gebruikt worden met andere telecomproviders dan de officiële aanbieders.

Het iPhone Dev Team publiceerde op nieuwjaarsdag een testversie van het programmaatje 'yellowsn0w', dat gebruikers zouden kunnen gebruiken om de simblokkade te verwijderen.

Officieel is de iPhone in de meeste landen alleen verkrijgbaar in combinatie met een abonnement bij een of enkele specifieke telecombedrijven. In Nederland is dat T-Mobile.

Kat-en-muis

Al sinds de introductie van de eerste iPhone spelen hackers en fabrikant Apple een kat-en-muis-spelletje rond de zogenoemde simlock. Tot dusverre heeft Apple de kraak via softwareupdates vaak ongedaan weten te maken, waarna hackers vaak korte tijd later een nieuwe truc vonden.

De eerste generatie van de telefoon was al eerder gekraakt, maar de nieuwere iPhone 3G nog niet. Wel waren hackers er al in geslaagd om het toestel zo aan te passen, dat ook buiten Apples softwarewinkel App Store om programma's op de telefoon kunnen worden geïnstalleerd. Die zogenoemde 'jailbreak' is noodzakelijk om de simlock uit te voeren.

Wisselend

Gebruikers die 'yellowsn0w' hebben getest, melden overigens wisselende resultaten. Volgens de ontwikkelaars in in ieder geval de laatste versie (2.2) van de iPhonesoftware nodig.