AMSTERDAM - Talloze exemplaren van Microsofts muziekspeler Zune zijn afgelopen nacht onbruikbaar geworden. Op gebruikersfora stroomt het klachten.

Vooralsnog lijkt het er op dat alleen eigenaren van het model van 30 gigabyte met het probleem te maken hebben gekregen. Het apparaat blijft hangen op het opstartscherm en doet niets meer, zo melden de eigenaren.

Dat de Zunes het allemaal tegelijk spontaan begeven, suggereert dat de ingebouwde software van het apparaat de boosdoener is. Kennelijk bevat die een tijdafhankelijke fout.

Millenniumbug

Dergelijke fouten komen soms voor, met name rond de jaarwisseling of op andere bijzondere data. Het bekendste softwareprobleem van dit type was de millenniumbug, die bij de laatste eeuwwisseling optrad. Veel oude software sloeg alleen de laatste twee cijfers van jaartallen op, waardoor gevreesd werd dat veel systemen zouden 'denken' dat het 1900 was geworden - wat tot onvoorspelbare problemen zou kunnen leiden. Uiteindelijk viel de schade toen mee.

Een Amerikaanse woordvoerder van Zune bevestigt de vermoedens, en laat tevens weten dat het tijdafhankelijke probleem per 1 januari 2009 automatisch opgelost moet zijn wanneer gebruikers de batterij volledig leegmaken en vervolgens weer opnieuw opstarten.