AMSTERDAM - Apple-topman Steve Jobs' gezondheid gaat hard achteruit. Dat is de werkelijke reden dat hij volgende week ontbreekt op de Macworld Expo in San Francisco, zo beweert technologiesite Gizmodo.

De site beroept zich op een anonieme bron die bij eerdere onthullingen rond het bedrijf altijd betrouwbaar zou zijn gebleken. De gezondheid van Jobs is al geruime tijd onderwerp van veel speculatie. Jobs werd in 2004 met succes geopereerd aan een tumor in zijn alvleesklier.

Onlangs werd bekend dat de Apple-topman dit jaar ontbreekt op de handelsbeurs Macworld, waar hij traditioneel nieuwe producten en diensten aankondigt. Volgende edities moeten het zelfs helemaal zonder de aanwezigheid van het bedrijf doen.

Apple zegt dat het genoeg mogelijkheden heeft om het publiek te bereiken. Bovendien zou Apple zo nog gemakkelijker de regie over zijn publiciteit kunnen voeren.

Dood

Eerder dit jaar deden ook al geruchten de ronde over nieuwe gezondheidsklachten van Jobs. In augustus verspreidde persbureau Bloomberg zelfs abuisievelijk een bericht waarin zijn dood werd gemeld.

Beleggers hebben kennelijk weinig vertrouwen in de toekomst van het bedrijf zonder Steve Jobs. De beurskoers van Apple maakte dinsdag, net als bij eerdere geruchten, een flinke smak.

Tegenover persbureau Reuters wil Apple niet op de berichtgeving van Gizmodo ingaan.