AMSTERDAM - T-Mobile introduceert zijn smartphone G1 begin februari in Nederland. Het toestel is de eerste mobiele telefoon die gebruik maakt van Googles besturingssysteem Android.

Dat meldt technologiesite Tweakers op basis van 'bronnen binnen T-Mobile'. Android is een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor geavanceerde mobiele telefoons, dat is ontwikkeld door onder meer Google.

De G1, een speciaal voor T-Mobile ontwikkeld toestel, is de eerste commercieel verkrijgbare telefoon waarop Android wordt gebruikt. Het mobieltje is al enige tijd verkrijgbaar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

iPhone

Een woordvoerder van T-Mobile wil niet op de exacte lanceerdatum ingaan. Het bedrijf wil alleen kwijt dat het toestel in het eerste kwartaal van 2009 op de markt komt, een datum die al eerder bekend was gemaakt.

T-Mobile is in Nederland ook de enige telecomprovider die de iPhone mag verkopen. In tegenstelling tot de smartphone van Apple is Android echter niet gebonden aan een specifiek belbedrijf. Andere fabrikanten kunnen het open-sourcesysteem ook in hun toestellen gebruiken.