EINDHOVEN - Het duurt misschien nog enkele jaren, maar dan kunnen de eerste particulieren het zich veroorloven driedimensionaal (3D) te printen.

Dus geen tweedimensionale tekening of foto op papier, maar een echt voorwerp uit de printer; van beeldje of een stuk gereedschap tot een fruitschaal of een inlaatspruitstuk voor de auto.

3D-printer

Alles wat de moderne 3D-printer bij TNO in Eindhoven voorbrengt, doet op het eerste gezicht wat onwerkelijk aan. In de kast van de printer ligt een hoop poeder. De laser modelleert daaruit precies wat er van hem wordt gevraagd. Uit het losse materiaal ontstaat vervolgens het welbekende printje, maar dan wel in 3D.

Printen

Printen staat anno 2008 nog steeds voor tweedimensionaal iets op papier krijgen, maar dat verandert snel. Het bedrijf Shapeways in Eindhoven verwerkt 3D-printverzoeken voor de consument via internet. Binnen tien dagen wordt het product thuis afgeleverd.

Op de website van het Nederlandse bedrijf kunnen mensen kiezen: hun eigen tekening indienen, via een programma op de website iets ontwerpen of uit de galerie een voorwerp halen en dat eventueel aangepast laten printen.

Toepassingen

"Dat je een artikel helemaal naar jouw wensen kunt laten printen is het meest interessante'', vertelt directeur Peter Weijmarshausen van Shapeways. "Zo kun je bijvoorbeeld servetringen laten printen zoals jij die wilt hebben, om maar een van de vele voorbeeld te noemen.'' Inmiddels is de galerie gevuld met ruim vierduizend artikelen.

Weijmarshausen ziet dat relatief veel mensen uit de modelbouw aan het 3D-printen slaan. Zij laten door Shapeways robotten, treintjes, wagons, huisjes of schaapjes printen voor hun hobby. "Rond de 60 procent van onze klanten print om een artikel helemaal naar wens te kunnen vervaardigen.''

TNO

Bij TNO wordt de printer, ter waarde van 350.000 euro, alleen nog gebruikt voor industriële doeleinden. "Wij kijken hoe we met de printer industriële oplossingen aan het bedrijfsleven kunnen bieden. Zo kunnen we bijvoorbeeld auto-onderdelen printen. Dat kan, afhankelijk van de hoeveelheden, een veel goedkopere oplossing zijn dan hoe nu onderdelen worden gemaakt'', vertelt ontwikkelaar Kees Buijsrogge van TNO Industrie en Techniek.

Particulieren

Het is wachten op het moment dat dergelijke printers ook bij particulieren thuis komen te staan. Dan wordt het ook interessant om huishoudelijke zaken te printen, want wie dan een paar borden mist voor een diner, zoekt een leuk model op internet en print er een paar uit.