EL SEGUNDO - De laptop heeft voor het eerst de bureaucomputer verslagen als meest verkochte pc. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de wereldwijde verkoop van schootcomputers met bijna 40 procent tot 38,6 miljoen stuks in vergelijking met een jaar eerder.

De verkoop van desktops daalde juist met 1,3 procent tot een totaal van 38,5 miljoen. Dit blijkt uit cijfers die het Amerikaanse onderzoeksbureau iSuppli dinsdag heeft gepubliceerd. De laptop, ook wel notebook genoemd, is al enkele jaren met een sterke opmars bezig.

De verkoop is dit jaar aangewakkerd door de populariteit van zogenoemde netbooks, mini-computers die vooral worden gebruikt om het internet op te gaan.

Netbooks

Vooral het Taiwanese Acer is sterk gegroeid door zich te richten op netbooks. Het bedrijf is met een marktaandeel van 12,2 procent op de pc-markt nu zelfs een bedreiging geworden voor Dell, dat met een aandeel van 13,9 procent de nummer twee op de markt was in het derde kwartaal. Koploper bleef Hewlett-Packard (18,8 procent).