AMSTERDAM - De invoering van nieuwe zogenoemde topleveldomeinen dreigt vertraging op te lopen. De Amerikaanse overheid vindt dat internetautoriteit ICANN nog veel vragen onbeantwoord laat.

ICANN besloot op een conferentie in juni dat iedereen straks een zogenoemd topleveldomein kan vastleggen. Dat is het laatste gedeelte van een domeinnaam op internet, zoals .com, .net of .org. Tot nu toe bestaat, naast landgebonden extensies als .nl en .be, slechts een beperkt aantal generieke versies.

Overheden

Het is de bedoeling dat daar straks een einde aan komt. Bedrijven, lokale overheden of zelfs particulieren kunnen dan vrijwel iedere gewenste extensie registreren. De stad New York aast bijvoorbeeld al lange tijd op .nyc, en de Vlaamse overheid overweegt .vla vast te leggen.

Veiligheid

In een brief (PDF) aan ICANN, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer de basisinfrastructuur van internet, schrijft het Amerikaanse ministerie van Handel echter dat eerst moet worden vastgesteld of de uitbreiding geen bedreiging vormt voor de stabiliteit en veiligheid van het web.

Ook is het ministerie er niet gerust op dat de plannen de domeinregistratiemarkt niet zullen verstoren.