DEN HAAG - TNT Post verwacht deze periode 180 miljoen kerst- en nieuwjaarskaarten te verwerken. Twee jaar geleden waren dat er nog 200 miljoen.

Over een periode van vijftien jaar is het aantal verstuurde decemberkaarten met tien miljoen stuks gedaald, meldde TNT Post maandag.

Volgens een woordvoerster heeft de terugloop deels te maken met de toenemende populariteit van de elektronische kaart en concurrentie van andere postbedrijven.

Consumentenpost

''We zien bij de zakelijke markt een duidelijke digitalisering van de wenskaarten, die langzaam is doorgesijpeld naar de consumentenpost'', aldus de woordvoerster.

Toch vindt TNT Post het aantal van 180 miljoen kerstgroeten een bewijs dat een kaartje nog steeds populair is. ''We merken dat het ontvangen van een kaart op de deurmat toch hoger wordt gewaardeerd dan een sms of een bericht op de pc.''

Verwerken

Het bedrijf heeft voor de verschillende sorteercentra extra personeel ingehuurd om de post te verwerken.

''Afgelopen zaterdag was een van de drukste dagen met dertig miljoen kerst- en nieuwjaarskaarten'', liet de woordvoerster weten. Gemiddeld verstuurt een gezin 48 wenskaarten in december.

Paketten

Een ander onderdeel waar het postbedrijf het druk mee heeft, is de verwerking van pakketten.

Online winkelen staat flink in de belangstelling. Zo meldde internetwinkel Bol.com 40 procent meer bestellingen. TNT heeft voor de pakketdienst ook extra personeel ingezet.