DEN HAAG - Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil niet bemiddelen in de ruzie van KPN met telecomwaakhond Opta. De Opta verbood het Nederlandse telecombedrijf eerder deze maand nieuwe voordeelpakketten op de markt te brengen. Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag. "EZ is er voor de wetgeving en de Opta voert die uit", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Als KPN daar een probleem mee heeft, moeten ze het traject van de wet volgen en naar de wet stappen." Wel heeft KPN-bedrijfsvoorzitter Ad Scheepbouwer op korte termijn een gesprek met minister Laurens Jan Brinkhorst van EZ.

KPN dreigde maandag in het Financieele Dagblad zijn Nederlandse investeringen naar het buitenland te verplaatsen als toezichthouder Opta het telecomconcern dwars blijft zitten. "Als het uiteindelijke doel blijft dat KPN kleiner moet worden, dan zal onze focus zich snel van Nederland verwijderen", aldus Scheepbouwer.

KPN en de Opta kwamen de laatste weken twee keer met elkaar in botsing over de besluiten van de toezichthouder. Eerst dwong Opta op de Nederlandse telecomsector lagere groothandelsprijzen af, waardoor concurrenten zonder eigen netwerk, zoals Tele2, goedkoper belminuten kunnen inkopen. Vervolgens verbood Opta dat KPN nieuwe voordeelpakketten voor het vaste net zou gaan aanbieden. Volgens Scheepbouwer kost het op de lange termijn te veel geld als KPN 'onder de kostprijs' toegang moet geven tot zijn netwerk, zonder de concurrentie met die bedrijven via voordeelpakketten te kunnen aangaan. "Dat is gewoon een bedrijf om zeep helpen", zo zei de topman.

Als het klimaat voor KPN niet vriendelijker wordt, dan is Nederland minder interessant voor het bedrijf. "Dan mogen onze concurrenten de investeringen overnemen", aldus Scheepbouwer. KPN investeert jaarlijks 1 miljard euro in het vaste net. KPN besloot al eerder de beslissing van de Opta bij de rechter aan te vechten.