AMSTERDAM - China heeft de website van de New York Times ontoegankelijk gemaakt voor internetgebruikers uit China, meldt de Amerikaanse krant zaterdag.

Het is nog onduidelijk of de blokkade tijdelijk is vanwege bepaalde inhoud op de site, of dat China terugkeert naar de strakke censuur van voor de Olympische Spelen van Beijing.

Het ministerie voor industrie en informatietechnologie dat in China internet reguleert was niet bereikbaar voor commentaar.

Illegale inhoud

Het ministerie van buitenlandse zaken zei niet over websites te gaan. Wel liet het ministerie afgelopen week weten dat China zich het recht voorbehoudt om websites met 'illegale' inhoud te blokkeren.

In China waren afgelopen week ook de Chineestalige site van de BBC en websites van de Voice of America, Asiaweek en de in Hongkong verschijnende krant Ming Pao geblokkeerd.

Met uitzondering van die van Ming Pao waren de sites vrijdag weer gewoon toegankelijk.

Internetgebruikers

China telt de meeste internetgebruikers ter wereld, namelijk 250 miljoen. Het land heeft echter ook een verfijnd systeem ingevoerd om de inhoud van websites te filteren. Sites die onafhankelijkheid voor Tibet of de Dalai Lama steunen zijn altijd geblokkeerd.