AMSTERDAM - Experts waarschuwen voor een nieuw computervirus die gebruikmaakt van een lek in het Windows-besturingssyteem, zo schrijft Webwereld. De worm, genaamd Blaster, is sinds maandag bezig aan zijn opmars en kan het internet vertragen.

Bekijk video: Nieuw computervirus Blaster kan veel vernielen

Download hier de removal-tool van Bitdefender.

De worm misbruikt een lek in Windows die de remote procedure calls (RPC) afhandelt. Er is al sinds juni een patch te downloaden die het gat dicht.

Volgens Virusalert worden besmette computers gebruikt om een grootscheepse aanval (D-DoS-aanval) op Microsoft uit te voeren. Het gaat de kwaadwillenden vooral om de update-pagina van Microsoft.

Nu.nl-lezer Sven Buijsen legt uit hoe het ongeveer werkt:

"Hoezo is er opeens zo massaal een RPC error te vinden? Nou, vrij simpel... Stel je hebt een hele grote internetserver die per seconde 500mb kan verwerken, dan kun je deze platleggen zodra je 510 Mb per seconde ernaartoe kunt sturen. In principe is het dus gewoon hetzelfde als een trechter, je gooit er teveel in waardoor de trechter overloopt en dus niet meer werkt. Met de RPC exploit is het mogelijk om straks gebruik te maken van JOUW bloedeigen internetverbinding. (Om iemand anders plat te gooien)."

"Nu is jouw verbinding vele male kleiner dan de verbinding die plat gelegd dient te worden. Dus wat heb je nodig? Heel veel pc's met de exploit ge-aktiveerd, zodat alle pc's bij elkaar hun krachten kunnen bundelen en de tegenpartij plat kunnen leggen."