DEN HAAG - Half december hebben ongeveer 330.000 mensen bezwaar gemaakt tegen deelname aan het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Dat heeft minister Ab Klink (volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Begin december stond de teller nog op 170.000 bezwaren.

Volgens de minister was op grond van een proef met het elektronisch patiëntendossier te verwachten dat 1 à 2 procent van de bevolking niet zou willen meedoen. Het aantal bezwaren ligt nu op 2 procent.

Verplicht

Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. Volgend jaar wordt aansluiting van artsen op het systeem verplicht.

Vanaf eind maart kunnen artsen en apothekers weer op het elektronisch patiëntendossier worden aangesloten. Dit was aanvankelijk gepland voor 1 februari, maar de verwerking van de bezwaren kost meer tijd.

Dat komt omdat een deel van de bezwaarmakers de formulieren niet goed had ingevuld of geen kopie van een paspoort had meegestuurd. Zij krijgen nu de kans om dit alsnog te doen. Overigens kan bezwaar maken ook nog als het EPD volledig in werking is.

Kritiek

Critici maken zich echter zorgen over de beveiliging van het systeem en de privacy van patiënten. Minister Klink kreeg eerder dit jaar forse kritiek van de Tweede Kamer, omdat hij burgers per brief over de invoering van het EPD informeerde, terwijl het parlement nog niet met de plannen heeft ingestemd.