ISTANBUL - Meer dan elfduizend Turken hebben inmiddels een internetpetitie getekend waarin ze zich verontschuldigen voor de massamoord op Armeniërs in 1915.

De petitie is opgesteld door een groep professoren van universiteiten en werd dinsdag op internet gezet.

Armenië beschuldigt de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, ervan in 1915 een genocide te hebben uitgevoerd, waarbij meer dan 1 miljoen Armeniërs zijn omgekomen.

Turkije erkent dat er Armeniërs zijn vermoord, maar houdt het dodental op enkele honderdduizenden en ontkent dat er sprake was van een stelselmatige volkenmoord.

Genocide

De petitie rept overigens niet over het woord genocide. Turkije ontkent de massamoord nog altijd en vervolgt nog steeds onderdanen die het woord genocide in de mond nemen. Artikel 301 verbiedt de belediging van de Turkse identiteit of instellingen.

De wet is veelvuldig gebruikt door nationalisten om mensen te vervolgen die zeggen dat tegen het einde van het Turks-Ottomaanse Rijk genocide is gepleegd op de Armeense minderheid.

Orhan Pamuk

Onder artikel 301 zijn onder anderen Nobelprijswinnaar voor de Literatuur Orhan Pamuk en de Turks-Armeense journalist Hrant Dink vervolgd. Dink werd later vermoord door een nationalist.

Meer dan twintig landen, waaronder Nederland, hebben de massamoord in 1915 erkend als genocide.

Andere landen als de VS en Groot-Brittannië weigeren voor deze gebeurtenissen de term genocide te gebruiken om de betrekkingen met Turkije niet te verstoren.

Erdogan

Premier Tayyip Erdogan heeft woensdag gezegd dat hij het initiatief niet accepteert. ''Ik heb geen misdaad begaan, dus waarom zou ik me verontschuldigen?''

Gepensioneerde Turkse diplomaten hebben het initiatief al eerder in een verklaring als slecht bestempeld en dat het schadelijk is voor de nationale belangen.