DEN HAAG - KPN dreigt zijn investeringen in Nederland te verleggen naar het buitenland als de toezichthouder Opta het telecombedrijf dwars blijft zitten. Dat heeft KPN-topman A. Scheepbouwer maandag gezegd in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. KPN investeert jaarlijks ruim 1 miljard euro in zijn vaste net in ons land.

De Opta en KPN kwamen de afgelopen weken twee keer met elkaar in botsing, over voordeelpakketten en over lagere tarieven voor concurrenten die gebruikmaken van het netwerk van KPN. Dat laatste kost KPN op termijn veel geld, omdat het bedrijf zegt concurrenten onder de kostprijs toegang tot het net te moeten aanbieden.

Scheepbouwer overlegt deze maand met minister Brinkhorst van Economische Zaken. "Ik zal hem uitleggen dat het doel van de Opta erop neerkomt dat KPN kleiner moet worden." Als de minister de Opta steunt, kan KPN nog naar Brussel. "Maar als het uiteindelijke doel blijft dat KPN kleiner moet worden, dan zal onze focus zich snel van Nederland verwijderen. Dan mogen onze concurrenten de investeringen overnemen."