'Nieuw Google Chrome is sneller en stabieler'

AMSTERDAM - Googles webbrowser Chrome is sinds donderdag niet meer 'in bèta'. Het bedrijf zegt veel vooruitgang te hebben geboekt bij de ontwikkeling van de software.

Google bracht Chrome in september uit als alternatief voor bijvoorbeeld Internet Explorer en Firefox.

De browser is volgens het bedrijf speciaal ontwikkeld voor het 'moderne internet': veel sites zijn anno 2008 complete applicaties geworden, waar mensen foto's delen, video's bekijken, shoppen, chatten of e-mailen. Daarvoor is een snellere en veiliger browser nodig, meent Google.

Concurrentie

De testversie die het bedrijf nu enkele maanden aanbiedt, wordt wereldwijd door zo'n tien miljoen internetters actief gebruikt. Volgens Google is het aantal gebruikers echter niet het enige waaraan het succes van Chrome is af te lezen.

Het bedrijf hoopt met de nieuwe technologie in de browser andere softwarefabrikanten te stimuleren om hun producten ook aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Technologie

Mozilla bracht bijvoorbeeld eerder deze week een nieuwe testversie uit van zijn webbrowser Firefox, die net als Chrome beschikt over een veel snellere technologie voor de verwerking van javascript.

De donderdag uitgebrachte versie van Chrome is volgens het bedrijf sneller, veiliger en stabieler dan de eerste testversie. Ook zijn enkele veelvoorkomende gebruikersklachten verholpen, zoals het onhandige systeem voor het bewaren van Favorieten.

Macversie

Daarmee is Chrome echter niet af. Google zegt onder meer te werken aan betere ondersteuning voor RSS-feeds.

Ook benadrukt het bedrijf dat hard wordt gewerkt aan versies voor Apple- en Linuxcomputers. Op dit moment is Chrome alleen beschikbaar voor Windowsgebruikers.

Tip de redactie