Betere mobiele verbinding door aangepaste straling

TILBURG - Mobiele netwerken kunnen sneller en meer informatie verwerken door de verstoorde straling in beeld te brengen, op te lossen of slimmer te gebruiken.

Tot die conclusie komt ingenieur Maurice Kwakkernaat die woensdag promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Kwakkernaat ontwikkelde een meetsysteem dat stralingsknelpunten in een bepaalde omgeving zichtbaar maakt.

"Mensen willen steeds vaker en sneller mobiel communiceren", zegt Kwakkernaat. "Dat staat haaks op onze omgeving die steeds voller wordt gebouwd. Radiosignalen ketsen af op gebouwen of worden verstoord door andere masten. De grootste ergernis is het ontbreken van bereik."

Voor zijn onderzoek bracht hij voor KPN de straling in de omgeving van de Amsterdam Arena in beeld. Hij deed dit door met een busje uitgerust met een speciale antenne en videoapparatuur door de wijk te rijden en deze te meten.

Weerkaatsing

Volgens Kwakkernaat kunnen de knelpunten worden opgelost door bijvoorbeeld zendmasten (gsm en UMTS) anders ten opzichte van elkaar op te stellen. Een andere mogelijkheid is het slim gebruikmaken van straling die via gebouwen weerkaatst. "Er zijn verschillende kanalen die hetzelfde signaal versturen. Door per kanaal andere gegevens te versturen kan er sneller worden gewerkt en meer informatie verstuurd."

Kwakkernaat ontving voor zijn promotieonderzoek de Netelcom Award van de Nederlandse telecombranche.

Tip de redactie