DÜSSELDORF - Gedetailleerde bankgegevens van 21 miljoen Duitsers zijn te koop op de zwarte markt voor persoonsgegevens. Dat berichtte het Duitse economische tijdschrift Wirtschaftswoche zaterdag.

In het extreemste geval zouden criminelen bij drie op de vier Duitse huishoudens geld van hun rekening kunnen halen.

Twee verslaggevers van het tijdschrift ontmoetten vorige maand via een tussenpersoon twee mensen, die hen de gegevens wilden verkopen. Het gaat om bankgegevens, die in sommige gevallen zelfs de hoeveelheid geld op de rekening vermelden. Bij een ander tijdschrift zijn ze aangeboden voor 12 miljoen euro.

Klantgegevens

In Duitsland kwamen al eerder gegevens van miljoenen mensen op straat te liggen. Zo werd in oktober bekend, dat zeventien miljoen klantgegevens van het mobiele telefoniebedrijf T-Mobile waren gestolen.

De gegevens zijn vermoedelijk op straat beland via kleine callcenterbedrijven. Zij worden door concerns, onder meer uit de telecommunicatiebranche en energielevering, ingeschakeld om klanten te bellen.

Daarvoor ontvangen ze de benodigde gegevens. De callcenters schakelen op hun beurt vaak weer subondernemingen in om de klus te klaren. Zo verdwijnt de controle over de persoonsgegevens. Er zijn ongeveer vijfduizend callcenters in Duitsland.