BEIJING - Twee Chinese bedrijven moeten een geldboete betalen aan drie grote Amerikaanse filmstudio's. Volgens de rechter in Shanghai zijn ze schuldig aan het illegaal kopiëren en verkopen van dvd-films, zo werd vrijdag bekend.

Walt Disney Co, Vivendi Universal, Warner Bros en Twentieth Century Fox begonnen in september een rechtszaak tegen twee bedrijven uit Shanghai. Ze eisten 145.000 dollar schadevergoeding van de Chinese bedrijven.

Volgens de krant China Daily hoeven de bedrijven slechts 12.000 dollar te betalen aan Fox en 4.000 dollar aan Disney en Vivendi Universal wegens de illegale productie en verkoop van films als Moulin Rouge en Jurassic Park 3.

Disney-woordvoerster Irene Chan: "Disney hecht veel waarde aan de bescherming van de auteursrechten op onze films. Voor een bedrijf als het onze is het van levensbelang om de verspreiding van films in eigen handen te houden." Een andere woordvoerder sprak van een kleine overwinning in de strijd tegen plagiaat. China wordt er vaak om bekritiseerd dat het weinig tegen schendingen van het auteursrecht onderneemt.

In winkels en op straat worden in China op grote schaal illegale dvd's verkocht. De kopieën zijn vaak van goede kwaliteit en niet duur: ze kosten per stuk vaak minder dan een dollar. Volgens de Amerikaanse Motion Picture Association kost piraterij de filmindustrie jaarlijks 3 miljard dollar.