AMSTERDAM - In de strijd om de smartphonegebruiker heeft Apple een flinke slag geslagen. Het marktaandeel van de iPhone-producent steeg in het derde kwartaal maar liefst 327,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Dit meldt onderzoeksbureau Gartner. Was in het derde kwartaal van 2007 slechts 3,4 procent van de smartphonemarkt in handen van Apple, dit jaar is dat 12,9 procent.

Ook de producenten RIM (van de Blackberry) en HTC zagen hun marktaandeel stijgen. Nokia zag zijn aandeel 3 procent teruglopen, maar blijft met 42,4 procent wel met afstand marktleider.

De totale verkoop van smartphones steeg met 11,5 procent naar 36,5 miljoen slimme telefoons. Een tegenvallend resultaat volgens Roberta Cozza, analist bij Gartner. "De economische crisis heeft duidelijk een slechte invloed op de verkoop van geavanceerde mobieltjes."

Besturingssystemen

In de markt van besturingssystemen voor smartphones moest Microsoft verlies incasseren. Hun aandeel daalde 3 procent. In deze divisie heeft Symbian de helft van de gehele markt in handen, al daalde het aandeel wel met 12 procent.

Het marktaandeel van het Mac OS X besturingssysteem voor de iPhone steeg, net als de telefoon, met 327,5 procent.