AMSTERDAM - Voor het eerst in de recente geschiedenis maakt minder dan 90 procent van de internetters gebruik van Microsoft Windows. Vooral Apple wint terrein.

Dat blijkt uit cijfers van Net Applications, een bedrijf dat statistieken bijhoudt over het gebruik van verschillende besturingssystemen en webbrowsers. In de maand november zakte het aandeel van Windows naar 89,62 procent. Het is voor het eerst dat het marktaandeel onder de 90 procent zakt.

Daarmee bereikte Windows een voorlopig dieptepunt, dat echter niet onverwacht komt. Al gaat het met kleine stapjes, het marktaandeel vertoonde het afgelopen jaar een vrijwel onafgebroken glijvlucht naar beneden. In april lag het marktaandeel van Microsofts vlaggenschip nog op 91,64 procent.

Apple

Grote winnaar lijkt Apple. Niet alleen liep het marktaandeel van zijn besturingssysteem Mac OS X in dezelfde periode op van 7,38 tot 8,87 procent, ook het iPhonegebruik laat een stijgende lijn zien. Inmiddels vindt 0,37 procent van het websitebezoek volgens Net Applications plaats via de smartphone. Begin 2008 was dat nog rond de 0,15 procent.