AMSTERDAM - Met de lancering van nieuwe Live-diensten wil Microsoft naar eigen zeggen de muren afbreken tussen alle online activiteiten die internetters ondernemen. Het nieuwe Windows Live is vanaf woensdag beschikbaar.

Het nieuwe windowslive.nl moet voor gebruikers een 'sociale startpagina' worden, waar ze in een oogopslag zien of er nieuwe berichten zijn binnengekomen in hun e-mailaccounts, foto's delen met hun vrienden, en zien wat die op andere websites, zoals Twitter, Flickr, Facebook of Wordpress hebben gedaan.

Afstandbedieningen

Volgens Darren Huston, verantwoordelijk voor de online activiteiten van het softwarebedrijf, speelt Microsoft daarmee in op een groeiende behoefte bij consumenten. "Die willen ook geen zes afstandbedieningen in hun huiskamer hebben rondslingeren".

Bovendien verhuizen steeds meer taken die vroeger op de pc werden verricht, naar internet. Gebruikers bewaren hun foto's bijvoorbeeld steeds vaker op websites als Picasa of Flickr, en houden hun agenda en adresboeken online bij.

Windows 7

Volgens Huston zal ook besturingssysteem Windows, een van de paradepaardjes van het bedrijf, daarom steeds meer gericht zijn op online activiteiten, zeker in de nieuwe versie Windows 7, die in 2009 op de markt wordt verwacht. "Zonder internet krijg je geen volledige Windowservaring", aldus Huston. Door de verplaatsing van activiteiten naar internet wordt Windows 7 de eerste nieuwe Windowsversie die lichter is dan zijn voorganger, Vista.

Het nieuwe Windows Live beschikt daarom bijvoorbeeld over SkyDrive, een online harde schijf van 25 gigabyte, waar gebruikers via internet altijd bij kunnen, en Windows Live Photos, een fotodienst.

Testversies

De nieuwe Live-diensten zijn sinds woensdag beschikbaar, al zijn daarmee nog niet alle veranderingen doorgevoerd. Zo krijgt webmaildienst Live Hotmail in februari nog een facelift, net als online agenda Live Calendar en adresboek Live People. Nieuwe versies van de bijbehorende software zijn komende week beschikbaar. Het bedrijf biedt al wel testversies ter download aan.

Microsoft is niet het enige bedrijf dat verschillende webdiensten aan elkaar probeert te knopen. Zo experimenteert concurrent Google met de dienst FriendConnect, en lanceerde Facebook deze week het vergelijkbare Facebook Connect.

Windows Live