AMSTERDAM - Netwerksite Facebook laat gebruikers hun account voortaan ook gebruiken op in te loggen op allerlei andere populaire websites. Daarmee bindt het de concurrentiestrijd aan met vergelijkbare systemen van ondermeer Google en MySpace.

Facebook kondigde de nieuwe dienst Connect in mei aan, en neemt het in de komende weken in gebruik. Als eerste kunnen Facebookgebruikers hun profiel onder meer gebruiken om in te loggen bij sociale nieuwssite Digg, videosite Hulu en de website van de San Francisco Chronicle.

Met Connect betreedt Facebook de steeds drukkere markt voor zogenoemde 'single sign-on'-systemen, die een einde beogen te maken aan de zee aan wachtwoorden waar veel internetgebruikers mee te kampen hebben. Google lanceerde eerder het vergelijkbare FriendConnect, en ook MySpace en OpenID bieden vergelijkbare mogelijkheden.

Profiel

Facebook Connect is gekoppeld aan het gebruikersprofiel van de internetter. Daardoor kunnen gebruikers hun activiteiten op andere websites ook laten publiceren op hun pagina op de vriendensite, en zien wat hun vrienden op aangesloten websites doen.

Controle

Daarbij krijgen gebruikers wel fijne controle over de informatie die de dienst openbaar maakt. Facebook kreeg eerder een storm van kritiek toen het vergelijkbare functionaliteit onder de naam Beacon trachtte te introduceren zonder zich om de privacy van zijn gebruikers te bekommeren.