SAN FRANCISCO - De veilingsite eBay moet 29,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan een Amerikaanse uitvinder wegens diefstal van zijn ideeën. Dat heeft een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia woensdag bepaald, zo meldde de Washington Post.

De patenthouder, een voormalige medewerker van de CIA, had een verbod geëist op het gebruik van zijn technologie door eBay. De rechter zag hier vanaf omdat de man geen onherstelbare schade zou hebben geleden.

De technologie waar het om gaat is de zogeheten 'Buy it now'-optie die internetgebruikers in staat stelt goederen te kopen tegen vaste prijzen. De online handelsplaats haalt hiermee een kwart van de omzet binnen. De totale omzet van het bedrijf was in ruim 14 miljard dollar.

De jury adviseerde eerder dit jaar een schadevergoeding van 35 miljoen dollar toe te kennen aan de uitvinder. Zowel eBay als de uitvinder gaat in beroep.

De site eBay is sinds twee jaar ook in Nederland vertegenwoordigd. Volgens gegevens die de webveiling donderdag bekendmaakte, heeft eBay.nl gemiddeld 100.000 bezoekers per dag. Via de website vinden dagelijks 3000 transacties plaats.