AMSTERDAM - Sociaal netwerken op mobiele platforms. Als het gaat om nieuwe media, ligt daar de belangrijkste ontwikkeling voor komend jaar, meent Raymond Spanjar, mede-oprichter van de populaire sociale netwerksite Hyves.

Om de trend voor te zijn komen Hyves en Apple nog deze week met een programma waarmee iPhonegebruikers makkelijk hun Hyvespagina en -relaties kunnen onderhouden via hun mobiele telefoon.

"Een sociaal netwerk komt pas echt tot zijn recht als je het altijd bij je hebt en eigenlijk vooral als je niet achter je pc zit. Al vanaf het begin droomden we daarom van een mobiel sociaal netwerk dat je altijd verbindt met je vrienden", aldus Spanjar. "We zijn erg blij dat de tijd nu rijp lijkt voor een grootschalig mobiel gebruik van sociale netwerken."

Adresboek

Het programma bevat een adresboek met de contactgegevens van alle Hyvesvrienden. Met een druk op de knop kan de iPhonegebruiker zijn vrienden bellen, mailen, sms'en of een krabbel of privébericht sturen. Daarnaast kunnen foto's gemaakt met de telefoon makkelijk op de Hyvespagina worden gezet en kunnen Hyvesfoto's op de iPhone worden bekeken.

Spots

De Hyves iPhone-applicatie kan verder de locatie van de iPhonebezitter gebruiken. Wanneer de gebruiker een zogenoemde wiewatwaar invult op Hyves, toont het programma op de telefoon de dichtstbijzijnde horecagelegenheden (spots).

"Dit is een eerste stap naar de kaart die toont waar je vrienden zijn. Die kaart zal beschikbaar komen in de volgende versie die we begin 2009 uitbrengen, en die ook op de website komt. Je kunt dan per spot zien wie er zijn en wat er te doen is."

Het programma is vanaf woensdag te downloaden in de App Store. Spanjar verwacht dat het eind maart op ongeveer 50.000 iPhones staat. Sinds vorige maand is Hyves ook beschikbaar op de Playstation Portable.