AMSTERDAM - Een ernstig lek in besturingssysteem Windows, dat Microsoft in oktober tussentijds dichtte, wordt misbruikt voor de bouw van een zogenoemd botnet.

Daarvoor waarschuwt een analist van beveiligingsbedrijf Trend Micro. Microsoft besloot in oktober snel een update te verspreiden voor een ernstig lek in alle ondersteunde versies van Windows, nadat duidelijk werd dat cybercriminelen inmiddels kwaadaardige software verspreidden die van het lek gebruik maakt. Normaliter voert Microsoft alleen op elke tweede dinsdag van de maand dergelijke reparaties uit.

Vorige week riep het bedrijf klanten nogmaals op de update snel te installeren, omdat nieuwe wormen en Trojaanse paarden waren opgedoken die op het lek inspelen. Toch lijken veel gebruikers dat nog niet te hebben gedaan.

Botnet

Een medewerker van Trend Micro zegt tegenover Computerworld dat volgens een 'zeer grove schatting' al zo'n half miljoen pc's zijn besmet door een worm die de computers aansluit bij een zogenoemd 'botnet'. Botnets zijn netwerken van besmette computers, die door hackers kunnen worden gebruikt voor allerlei criminele activiteiten, zoals de verspreiding van spam en virussen.

Volgens Trend Micro wordt de worm inmiddels wereldwijd aangetroffen.