WASHINGTON - De Verenigde Staten gebruiken sociale netwerksites als Facebook en weblogs om extremistische denkbeelden te bestrijden. Dat heeft de speciale ambassadeur voor 'publieke diplomatie' in de VS, James Glassman, maandag gezegd tijdens een toespraak bij een Amerikaanse denktank.

"We noemen onze nieuwe aanpak Publieke Diplomatie 2.0", aldus Glassman. De nieuwe term is vernoemd naar web 2.0, wat veelal wordt gebruikt als een verzamelnaam van sociale toepassingen op het internet.

Publieke diplomatie moet het beeld dat het buitenland van de Verenigde Staten heeft oppoetsen. Een positief imago zou democratie in de Arabische wereld bevorderen en zo een middel zijn in de strijd tegen het terrorisme.

Al-Qaeda

"Al-Qaeda en andere gewelddadige, extremistische organisaties hebben het internet in hun voordeel gebruikt, maar dat voordeel is snel geslonken" zei Glassman. Dit zou vooral aan nieuwe toepassingen te danken zijn.

Zo melden overheidfunctionarissen zich als zodanig aan op allerlei websites. Daar mengen ze zich onder meer in het Arabisch, Farsi en Urdu in discussies om "subtiel uit te wijden over het Amerikaanse beleid en om verdraaiingen te corrigeren".

YouTube

Zo raakte een Amerikaanse functionaris onlangs in discussie op het weblog van de media-adviseur van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, aldus Glassman. Verder is een wedstrijd op de videosite YouTube uitgeschreven, waarvoor deelnemers filmpjes moeten inzenden met het antwoord op de vraag 'democratie is..?'.

Ook worden culturele en educatieve uitwisselingen georganiseerd. Het jaarlijkse budget voor publieke diplomatie is 900 miljoen dollar (712 miljoen euro).