AMSTERDAM - De groei van het aantal breedbandaansluitingen in Europa vlakt af. Tussen juli 2007 en juli 2008 nam dat met zo'n 17 miljoen toe tot ruim 107 miljoen, een stijging van 19 procent.

In 2006 en 2007 was de groei met percentages van 41 en 32 procent sterker. Toch toont de Europese Commissie zich tevreden met de nieuwste resultaten van een halfjaarlijks onderzoek naar de ontwikkeling van internet in de Europese Unie. Verantwoordelijk Eurocommissaris Viviane Reding (Telecom) is vooral blij dat de kloof tussen de voorlopers en de achterblijvers kleiner wordt.

Kloof

Koploper Denemarken kent een zogenoemde breedbandpenetratie van 37,4 procent, iets meer dan nummer twee Nederland (35,8 procent). Bulgarije en Slowakije (9,5 en 9,6 procent) bungelen onderaan, maar het verschil wordt wel langzaam kleiner. In 2007 bedroeg de kloof tussen Bulgarije en Denemarken nog 28,4 procentpunt, tegen 27,7 procentpunt een jaar later.

Ruim 80 procent van de breedbandaansluitingen bestaat uit DSL-lijnen, maar dat aandeel neemt snel af. Kabel, glasvezel en mobiel breedband nemen de plaats van DSL-aansluitingen in.

Mobiel

Volgens de onderzoekers is ook mobiel breedband aan een sterke opmars bezig, vooral in Denemarken, Griekenland, Duitsland, Italië, Slovenië en Spanje. Daar is de mobiele penetratiegraad opgelopen tot meer dan 10 procent. De EU telt inmiddels 34 miljoen mobiele breedbandabonnees, al maken die niet allemaal actief gebruik van hun aansluiting. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, hebben overigens geen gegevens verstrekt over mobiel internetgebruik.