DEN HAAG - KPN mag zijn klanten geen nieuwe kortingsregelingen aanbieden voor vaste telefonie. Dat besluit heeft Opta woensdag bekendgemaakt. De post- en telecomtoezichthouder wil voorkomen dat concurrerende belbedrijven uit de markt stappen door een verruiming van KPN's mogelijkheden. Opta laat bestaande kortingen, zoals KPN's VoordeelNummers, ongemoeid.

Volgens Opta kunnen concurrenten klem komen te zitten tussen de prijs die KPN hen berekent voor hun gebruik van KPN's netwerk, en de tarieven die zij voor hun eigen klanten hanteren. Verder wil de toezichthouder KPN niet meer armslag toebedelen in het gebruik van kortingen, omdat er een nieuwe telecommunicatiewet op stapel staat.

"Het is nu nog niet duidelijk hoe dit uitpakt voor toekomstige tariefregulering", zei een woordvoerder van Opta woensdag.

Bij KPN kunnen klanten momenteel gebruik maken van diverse kortingen. Zo zijn er de VoordeelNummers waarbij de beller korting krijgt op de gesprekskosten naar tien zelfgekozen nummers. Daarnaast is er het BelPlus-pakket, dat behalve de VoordeelNummers ook andere kortingen biedt.

Volgens Opta wil KPN echter meer diensten introduceren, zoals onbeperkt bellen voor een vast bedrag. "We willen niet meer kortingsregelingen erbij, anders komt de concurrentie in gevaar", stelde de zegsman.

Het nieuwe besluit van Opta komt op een moment dat KPN de toezichthouder voor de rechter sleept in een conflict over gebruikerstarieven voor het netwerk van vaste telefonie. Eind juli besloot Opta dat KPN zijn prijzen voor het netwerkgebruik door andere belbedrijven met 5 tot 10 procent moet verlagen. Het telecombedrijf stelt dat de kwaliteit van het netwerk door deze prijsverlaging in het geding komt.