NEW YORK - Een filmstudente in New York is ontslagen, omdat ze in haar weblog had geschreven over een dronken Belgische defensieminister.

De studente Nathalie Lubbe Bakker zag minister Pieter de Crem lallen in een café in New York, waar ze werkt als barmeisje. "Hij kwam stiepelzat binnenstrompelen", schrijft ze. Ze meldt ook hoe hij vulgaire moppen tapte, keihard zong en achter de bar wilde staan.

"Maar het ergste moest nog komen", meldde ze. Van zijn diplomaat hoorde ze dat de ploeg naar New York was gekomen voor vergaderingen, hoewel tevoren bekend was dat die geannuleerd waren.

Haar kritische weblog haalde snel de Belgische pers. Daags erna kreeg ze van de cafébaas te horen dat ze was ontslagen. Een ambtenaar van de minister bleek bij de cafébaas te hebben geklaagd over de bloggende studente.

Politici

Het Belgisch parlement neemt de zaak hoog op. Politici ondervroegen de minister over zijn gedrag, het telefoontje en zijn kennelijk nutteloze reis naar New York.

De minister noemde de blog 'achterklap en toogpraat' en zei dat hij wel degelijk een vol programma had. Hij erkende dat er was gebeld, maar er zou niet zijn aangedrongen op ontslag.

Facebook

Op Facebook steunen vele honderden mensen inmiddels een oproep 'Tegen het ontslag van Nathalie'.

Zelf schrijft ze haar ontslag te begrijpen, maar geen woord terug te nemen van haar blog: "Ik moet deze maand wat water en brood eten. Maar ik kan tenminste mezelf fatsoenlijk in de spiegel kijken en zeggen wat ik vind", blogt ze.