AMSTERDAM - Een oud broodje-aapverhaal zorgt wereldwijd voor onrust onder vrouwelijke internetgebruikers, nadat het via een Britse politieagent opnieuw in circulatie kwam.

Een 34-jarige politieagent van het politiekorps in Essex stuurde een waarschuwingsmailtje door naar een rechercheur om het op zijn waarheidsgehalte te laten onderzoeken. In de mail werd gewaarschuwd dat criminelen op tankstations met een verdovend middel geïmpregneerde visitekaartjes aan vrouwen zouden uitdelen. Slachtoffers zouden dan bedwelmd raken, waarna de dader ze zou kunnen misbruiken.

Onzin

Het verhaal doet al maanden de ronde, maar is onzin. De genoemde drug 'burundanga' bestaat weliswaar echt, maar het is niet mogelijk om via oppervlakkig huidcontact een noemenswaardige dosering binnen te krijgen.

Geloofwaardigheid

De doorgestuurde e-mail van de politieagent belandde op onduidelijke wijze op internet, waardoor de waarschuwing aan geloofwaardigheid won. Sindsdien krijgt de politie dagelijks honderden verontruste telefoontjes en e-mails. "Het is volstrekte onzin", zegt de betrokken agent echter tegen The Telegraph.