AMSTERDAM - Lycos Europe houdt op te bestaan. Het internetbedrijf wil zijn Europese portal en zijn webhostingactiviteiten beëindigen, en de resterende onderdelen verkopen.

Dat is de uitkomst van een bezinning op de bedrijfsstrategie van het bedrijf, dat ondanks verschillende bezuinigingsoperaties verlies blijft maken.

Lycos werd in 1994 opgericht als zoekmachine en is een van de langst bestaande merken op internet. Het bedrijf werd eind jaren 90 bekend als portaalsite en hostingbedrijf voor hoofdzakelijk particuliere websites. De Europese tak van de onderneming was een samenwerkingsverband van Lycos en het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

Lycos Europe probeerde de laatste jaren tevergeefs een positie te bevechten op de Europese markt. Buiten Duitsland en Denemarken heeft het bedrijf echter nooit veel voet aan de grond gekregen.

Hosting

Lycos Europe wil zijn domeinnaamregistratiedienst, zijn online-winkelactiviteiten en zijn Deense portaal verkopen. De hostingdiensten en overige activiteiten worden opgeheven. Het bedrijf hoopt klanten van de hostingdienst elders onder te brengen.

De verkoop van de levensvatbare onderdelen moet 50 miljoen euro opleveren. Die wordt dan uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Het Amerikaanse Lycos, dat overigens inmiddels in Zuid-Koreaanse handen is, blijft wel bestaan.