AMSTERDAM - De grote platenlabels zien hun omzet kelderen en wijten dat aan het illegaal kopieren van muziek via internet. Op het eerste gezicht lijkt het succes van file-sharing websites als Napster, Grokster, Morpheus en Kazaa inderdaad ten koste te gaan van de verkoop van cd`s in de winkel.

In 2001 daalde de omzet van de grote Amerikaanse labels met 10 procent, gevolgd door een daling van 6,8 procent in 2002. In de hoop het tij te keren, daagt de Amerikaanse muziekbrancheorganisatie RIAA nu individuele downloaders voor de rechter, maar het is de vraag of het probleem wel in file-sharing gezocht moet worden.

Volgens de International Federation of the Phonographic Industry moeten de ware boosdoeners gezocht worden bij cd-piraten die hele cd's kopieren, om ze tegen lage prijzen te verkopen. De verkoop van deze illegale cd's steeg over 2002 met 14 procent. In landen als China is tot 90 procent van de verkochte cd's illegaal.

Maar er zijn meer verklaringen voor de slechte prestaties van de grote labels. De vervangingscyclus (van lp naar cd) van de jaren 80 en 90 is afgerond, voor de jeugd is muziek niet meer het belangrijkste middel om zich te onderscheiden, en er zijn dingen bijgekomen om geld aan uit te geven, zoals mobiele telefoons.