AMSTERDAM - Greenpeace heeft een rapport uitgebracht waarin staat hoe goed bedrijven omgaan met het milieu. Zowel Microsoft, Sony als Nintendo zijn wederom onder de loep genomen.

Vorig jaar werden de bedrijven al een keertje gescreend en toen kwamen Microsoft en Nintendo behoorlijk slecht uit de test. Nintendo weigerde zelfs informatie te geven over recycling en of zij een duurzaamheidsbeleid hebben. Dit jaar staat ook Sony in de lijst en die komt er meteen ook erg goed uit.

Nintendo komt ook dit jaar weer erg slecht uit de test, simpelweg omdat het bedrijf weigert informatie te geven of interesse te tonen in het beleid. "Nintendo is helemaal niet geëngageerd. Ik sprak met de sales mensen van Nintendo in het Verenigd Koninkrijk, en zij moesten toegeven dat Nintendo niet goed genoeg communiceert. Blijkbaar niet alleen extern, maar ook intern", aldus Iza Kruszewska van Greenpeace.

Onbekend milieubeleid

Nintendo heeft verder geen milieuafdeling en niemand weet wat het bedrijf precies doet met zijn afval en chemische producten. Verder heeft Nintendo geen terugnamebeleid, tenzij dat landelijk verplicht is. Dit houdt in dat consumenten hun oude of kapotte producten terug kunnen brengen bij de maker via een winkel. Nintendo beweerde stellig dat dit niet nodig is omdat mensen hun producten willen houden.

Sony

Kruszewska had veel meer lof voor Sony. Het was het eerste bedrijf in Amerika dat alle producten terugneemt voor een recyclingprogramma en Greenpeace hoopt dat het dat beleid wereldwijd gaat doorvoeren.

Microsoft

Microsoft begint zich net groener op te stellen en heeft dus nog een hele weg te gaan. Kruszewska is wel blij dat het bedrijf heeft besloten om zich meer in te zetten voor het milieu.

Stroom

Een week geleden verschenen er cijfers over het stroomgebruik van consoles. Daarbij bleek de Wii de zuinigste van allemaal, en komt de PlayStation 3 onderaan te staan. Kruszewska stelt echter dat de vergelijken van de Wii met de Xbox 360 en PlayStation 3 niet mogelijk is, omdat ze niet in dezelfde categorie thuishoren. Het verschil in processors is volgens haar al een goede reden waarom de PS3 meer verbruikt dan de Wii.